Vårens blåmusslor med kronärtskocka
Ingredienser
- 1 kg färska blåmusslor
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 4-5 kronärtskocksbottnar
- 3 kvisttomater
- 1 dl Kalamata oliver
- 3-4 msk olivolja
- 1,5 dl torrt vitt vin eller vatten
- 2 kvistar timjan
- havssalt och svartpeppar
Instruktioner
- Skölj och skrubba musslorna och ta bort skägget. Släng öppna musslor som inte sluter sig när du knackar på dem.
- Skär ner lök, vitlök och tomater och fräs med olivolja i en rymlig kastrull. Skär ner kronärtskockan i bitar och lägg ner i grytan med oliver och timjankvistar när lök och tomat har gått ihop några minuter. Häll i musslorna och låt dem svettas på hög värme i 1-2 minuter.
- Häll på vin/vatten och låt musslorna koka i cirka 5-6 minuter under lock tills dom öppnat sig. Skaka grytan en till två gånger under tiden. Smaka av med salt och svartpeppar och käka direkt medan musslorna är varma.