Tinas Paella

18K
MUMS!
Det gäller att ha tålamod när man gör paella

Laga mat utomhus är så sjukt kul! Fram med hällen & börja koka sommarens paella!

Tinas Paella

Ingredients

  • 4 dl rundkornigt ris
  • 1 gul lök eller färsk sommarlök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 röd paprika
  • 3 kvisttomater
  • 6 kycklinglårfiléer
  • 3 små chorizo korvar
  • 0,5 kg blåmusslor
  • 8-10 ASC-märkta tigerräkor
  • 300 g räkor med skal
  • 8-10 små ASC-märkta kammusslor
  • 1 g mald saffran (eller saffranpistiller som man lagt i en burk med en tuss konjak och förvarar i kylen)
  • 2 msk paprikapulver
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 1 msk hela kumminfrö
  • 1 röd chili
  • 3 dl Vitt vin
  • 1,5 liter vatten
  • 2-3 lime
  • 1 dl olivolja till stekning
  • Salt & svartpeppar ur kvarn

Instructions

  • Skala och skär ner lök,vitlök och grönsakerna i mindre tärningar.
  • Skär chorizon i små bitar, dela kycklinglårfiléerna på hälften och bryn ett par minuter i olivolja på stekhällen på medelvärme tills allt får fin färg. Tillsätt jätteräkorna på slutet och halstra dem bara snabbt som attan. Fettet i korven ska släppa och ge god smak. Ta upp alltsammans från hällen och lägg upp på ett fat bredvid .
  • Lägg ner vitlök och lök i pannan med fettet från korv och kycklingen och fräs tills de är mjuka.
  • Tillsätt riset, tärnade grönsaker och kryddorna och låt fräsa 2-3 minuter till tills riset blivit genomskinligt (tillsätt lite mer olja om det behövs)
  • Slå på vinet och låt det sakta koka in.
  • Häll på vatten i små omgångar ungefär som man gör med risotto. Vänd runt och rör om mellan varven så det inte bränns vid i botten (ha tålamod ☺)
  • När grönsaksriset puttrat i ca 15 minuter på svag värme så sticker vi ner musslorna och täcker med ett lock. Koka upp hastigt tills musslorna öppnat sig och avgett sina goda smaker.
  • Veva nu ner kyckling, chorizo och resterande skaldjur och ge alltsamman ett uppkok till – här kan det vara bra att tillsätta lite mer vätska i koket så det verkligen kokar runt alla ingredienserna.
  • Under tiden halveras lime och snittytan bryns direkt på ena kanten av hällen.
  • Plocka över timjanblad och smaksätt med salt och nymalen svartpeppar.
  • Lägg upp och servera paellan direkt ur pannan/ stekhällen.
Course: Huvudrätt
Like
Close
© Copyright Tina Nordström AB