Nästan gåsamiddag, fast ändå inte: en plättlätt råraka till förrätt, ank- eller gåslår med spetskål till huvudrätt och en smarrig äppelkaka med slövispad grädde som avslut.
Tajta lår à la confit med spetskål i ugn
Ingredients
TAJTA LÅR À LA CONFIT
- 4 gås- eller anklår
- 1,5 msk salt
- 0,5 msk strösocker
- 2-3 lagerblad
- 10 svartpepparkorn
- 4 skalade vitlöksklyftor
- Ett par kvistar timjan
TILL KOKET
- 1,5 liter gåsfett eller ankfett (kolla med din affär), eller ghee (klarifierat smör)
- 1 skalad gul lök
- 8 kryddnejlikor
- 1 näve persiljestjälkar om du har
SPETSKÅL I UGN MED HASSELNÖTTER OCH MANCHEGO
- 1 spetskål
- 100 g rumstempererat smör
- 1 citron
- 1 dl hasselnötter
- 1 knippe dill
- 50 g manchego
- flingsalt
Instructions
TAJTA LÅR À LA CONFIT
- Gnid in gåslåren med salt, socker, smulade lagerblad och krossade pepparkorn. Krossa vitlöken grovt och plocka timjanblad som strös över låren.
- Lägg alltsammans i en bunke och täck med plastfolie. Ställ i kylen och låt marinera över natten.
- Sätt ugnen på 120 grader. Smält gåsfettet med skivad lök, nejlikor ochpersiljestjälkar i en ugnssäker gryta med lock.
- Lägg i gåslåren och se till att de täcks med fettet, sätt på locket. Confitera låren ett par timmar i ugnen tills de är helt möra och mjuka.
- Nu är det hett och fett, akta fingrarna och låt låren svalna i grytan. Lyft sen upp dem och torka av. Strax före servering steker du låren krispiga. Om man inte låter låren bli ordentligt kalla trillar de lätt isär när du steker dem.
SPETSKÅL
- Brassa upp ugnen till 200 grader.
- Dela kålen på längden i klyftor och låt dem glida ner i en ugnsform – klicka på smöret och tillsätt citronsaft och salt. Baka kålen typ 25–30 minuter eller tills den är helt mjuk rakt igenom (känn efter med en liten skalkniv).
- Hacka nötterna och låt dem gå med i ugnen på en plåt de sista 10 minuterna så de rostas lätt.
- Ta ut kålen, strö över nötterna och hackad dill. Hyvla över generöst med manchego och servera direkt med de knaperstekta gåslåren!