Kanske lite överkurs men det är roligt att baka eget tacobröd till fredagsmyset. Brödet blir fluffigt och inte så kompakt som köpebrödet. Var noga med kryddningen av tacosåsen så att du får fram den rätta smaken. Vill du ha mer hetta är det bara att ta i lite mer cayennepeppar. Gör gärna en stor sats, den håller sig i 10–14 dagar i kylen och blir bara bättre om den får stå till sig.
Tacobröd och tacosås
Ingredienser
Till 8 bröd
- 0,25 paket jäst ca 12 g
- 2,5 dl ljummet vatten
- 0,5 tsk salt
- 6 dl vetemjöl
- majsolja till stekning
Till 5 dl tacosås
- 1 tunt skivad schalottenlök
- 3 krossade vitlöksklyftor
- 0,75 dl olivolja
- 3 msk torkad oregano
- 1,5 msk paprikapulver
- 2 msk malen spiskummin
- 1 krm cayennepeppar
- 1,5 tsk salt
- 1 ask färska körsbärstomater ca 250 g
- 1 burk krossade tomater 400 g
- 1 dl vatten
- 1 msk vitvinsvinäger
Instruktioner
Tacobröd
- Rör ut jästen i lite av vattnet i en bunke, tillsätt resten av vattnet, salt och mjöl. Blanda till en deg och låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
- Dela degen i 8 små bitar, rulla dem till bollar och kavla sedan ut dem till ½ cm tjocka degplattor.
- Stek bröden gyllenbruna i lite majsolja i en het stekpanna i ett par minuter på varje sida.
Tacosås
- Fräs lök och vitlök med kryddorna i hälften av olivoljan. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka på svag värme i 10–15 minuter.
- Stöt såsen grovt med en gaffel eller stöt. Låt gärna såsen stå till sig i kylen i cirka 1 dygn före servering.