Stekt senapsströmming

395
TIPS!

Använd rågmjöl för att få lite grövre struktur!

Att panera handlar till hundra procent om att få till det rätta krispet när du friterar. Det där krispet som får både hjärnan och gommen att vakna till liv. Stekt strömming är en klassiker som det inte finns så mycket att orda om, förutom att du ska ta rågmjöl i stället för vetemjöl för att få lite grövre struktur.

Foto: Lennart Weibull

Stekt senapsströmming

Portioner 6

Ingredienser

  • 20 strömmingsfiléer
  • 1 burk ansjovisfiléer, 55 g
  • 1 stort knippe dill, ca 30 g
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 liter filmjölk
  • 1,5 dl majonnäs
  • 5 msk grov skånsk senap
  • 5 msk dijonsenap
  • 3-4 dl rågmjöl till panering
  • salt
  • vitpeppar ur kvarn
  • smör till stekning

Instruktioner

  • Klipp av ryggfenorna på strömmingen och lägg filéerna i en stor bunke.
  • Låt ansjovisen rinna av och hacka den sedan. Hacka även dillen. Riv vitlöken. Rör ihop ansjovis, dill, vitlök, filmjölk, majonnäs och senap i en stor skål och lägg ner strömmingsfiléerna. Täck med plastfolie och låt stå i kylen i minst 5–6 timmar, helst över natten.
  • Ta upp strömmingen och vik den dubbel. Vänd den i rågmjöl. Salta och peppra.
  • Stek filéerna i smör i 2–3 minuter på varje sida tills de är frasiga.
Måltid: Huvudrätt
Like
Close
© Copyright Tina Nordström AB