Polpette med sardeller och tomatsås

794

Köttbullar på italienskt vis – saftiga polpette i en ljuvlig tomatsås med en touch av sardeller och Ras el hanout, en marockansk kryddblandning.

Polpette med sardeller och tomatsås

Ingredienser

  • 1 skalad gul lök
  • 1 skiva vitt formbröd, ca 30g
  • 1 ägg
  • 1,5-2 dl kaffegrädde
  • 0,75 tsk salt
  • 1,5 tsk Ras el Hanout krydda
  • 600 g blandfärs
  • 1,5 dl riven parmesan (spara 0,5 dl parmesan till servering)
  • nymalen svartpeppar

TOMATSÅS

  • 2 skalade vitlöksklyftor
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 sardellfiléer
  • 2 remsor skal från citron
  • 1 tsk malen kanel
  • 2 burkar hela San Marzano tomater, 800 g
  • 50 g smör för att runda av såsen
  • 1 knippe bladpersilja, hackad till servering

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 150°.
  • Finhacka löken och skär bort kanterna på brödet. Lägg i en skål.
  • Ha i ägg, kaffegrädde, salt, kryddblandningen och några drag med pepparkvarnen.
  • Låt stå och ”sågga” till sig. Det ska bli en homogen massa. Låt stå ca 10 minuter. Under tiden kan du börja med såsen.
  • Lägg färs, parmesan och persiljestjälkar i skålen. Va? Du har ju köpt persiljan till såsen? Ta bara stjälkarna, skär dem så fint du kan, hacka och blanda ner i färsen.
  • Forma färsblandningen till stora Polpette (köttbullar) och lägg på en tallrik.

SÅSEN

  • Krossa vitlöken och bryn den i lite av sardelloljan i en traktörpanna.
  • Ha i sardeller, kanel och citronskal. Tillsätt krossade tomater och låt koka upp ett par minuter .
  • Lägg ner polpettebullarna i såsen och sätt på ett lock. Nu ska vi sjuda allt med locket på i ugnen på 150° i ca 35 40 minuter.
  • Lyft upp bollarna och smaka av såsen med ev extra salt, svartpeppar och rör ner smöret så såsen blir rund och fin i smaken Hacka persiljebladen och strö dem och resten av parmesanen över Polpetten.
Måltid: Huvudrätt
Like 20
Close
© Copyright Tina Nordström AB