Köttbullar på italienskt vis – saftiga polpette i en ljuvlig tomatsås med en touch av sardeller och Ras el hanout, en marockansk kryddblandning.
Polpette med sardeller och tomatsås
Ingredienser
- 1 skalad gul lök
- 1 skiva vitt formbröd, ca 30g
- 1 ägg
- 1,5-2 dl kaffegrädde
- 0,75 tsk salt
- 1,5 tsk Ras el Hanout krydda
- 600 g blandfärs
- 1,5 dl riven parmesan (spara 0,5 dl parmesan till servering)
- nymalen svartpeppar
TOMATSÅS
- 2 skalade vitlöksklyftor
- 0,5 dl olivolja
- 3 sardellfiléer
- 2 remsor skal från citron
- 1 tsk malen kanel
- 2 burkar hela San Marzano tomater, 800 g
- 50 g smör för att runda av såsen
- 1 knippe bladpersilja, hackad till servering
Instruktioner
- Sätt ugnen på 150°.
- Finhacka löken och skär bort kanterna på brödet. Lägg i en skål.
- Ha i ägg, kaffegrädde, salt, kryddblandningen och några drag med pepparkvarnen.
- Låt stå och ”sågga” till sig. Det ska bli en homogen massa. Låt stå ca 10 minuter. Under tiden kan du börja med såsen.
- Lägg färs, parmesan och persiljestjälkar i skålen. Va? Du har ju köpt persiljan till såsen? Ta bara stjälkarna, skär dem så fint du kan, hacka och blanda ner i färsen.
- Forma färsblandningen till stora Polpette (köttbullar) och lägg på en tallrik.
SÅSEN
- Krossa vitlöken och bryn den i lite av sardelloljan i en traktörpanna.
- Ha i sardeller, kanel och citronskal. Tillsätt krossade tomater och låt koka upp ett par minuter .
- Lägg ner polpettebullarna i såsen och sätt på ett lock. Nu ska vi sjuda allt med locket på i ugnen på 150° i ca 35 40 minuter.
- Lyft upp bollarna och smaka av såsen med ev extra salt, svartpeppar och rör ner smöret så såsen blir rund och fin i smaken Hacka persiljebladen och strö dem och resten av parmesanen över Polpetten.