Se receptet som ren och skär pajinspiration! För mig får du gärna fylla din paj med andra grejer än dem jag föreslår.
Foto: Lennart Weibull
Ostpaj med kummin
Ingredienser
Pajdeg som ska förgräddas
- 3 dl vetemjöl
- 125 g smör
- 1-2 msk kallt vatten
- 1 tsk salt
Fyllning
- 200 g lagrad hårdost t ex prästost
- 2 tsk hel kummin
- 4 ägg
- 250 g kesella
- 3 dl vispgrädde
- 0,5 tsk salt
- 0,5 krm cayennepeppar
Instruktioner
- Värm ugnen till 225 grader.
- Kör mjöl och smör till pajskalet i matberedare till en smulig massa (det går bra att blanda degen för hand också). Tillätt vatten och salt och blanda snabbt till en smidig deg.
- Tryck ut degen i en pajform med händerna och förgrädda tills den har fått fin färg, det tar cirka 10 minuter.
- Riv osten till fyllningen och lägg den i en bunke. Stöt kumminfröna en eller ett par gånger i en mortel (eller lägg en handduk över fröna och slå till dem med något hårt).
- Vispa ihop ägg, kesella och grädde och blanda sedan med osten. Smaksätt med salt och cayennepeppar.
- Sänk värmen i ugnen till 200 grader.
- Fyll pajskalet med ostmassan och ställ formen längst ner i ugnen. Grädda pajen i 45 minuter. Lägg lite folie över om den börjar få för mycket färg.