Lussebullar
Ingredients
- 1 paket jäst 50 g
- 5 dl fet mjölk 3%
- 2 dl socker
- 2 paket saffran 1 g
- 0,5 dl sprit typ Rom eller Brandy
- 800 g vetemjöl
- 175 g rumstempererat smör
- 1 ägg
Fyllning
- 125 g smör
- 1 dl socker
- 1 tsk vaniljsocker
Instructions
- Sätt ugnen på 230°
- Blanda socker med saffran och alkohol , rör om tills saffran och sockret löst ut sig i spriten.
- Smula jästen i en matberedare och tillsätt ljummen mjölk och salt.
- Ta i saffransblandningen och hälften av mjölet och kör till en deg , mata i smöret i klickar och tillsätt sen resterande mjöl. Kör till en smidig deg ett par minuter på medelhastighet.
- låt degen jäsa under duk i 45 minuter, ”slå” ner degen lätt med händerna och låt den jäsa upp igen i ca 20 minuter till.
- Blanda ingredienserna till fyllningen.
- Dela upp degen i 2 längder och knåda ut små bullar som väger 45-50 g styck , lägg upp i bullformar och tryck ett hål med tummen i mitten, klicka ut små kulor av fyllning i hålen.
- Fördela på 2 ugnsplåtar och låt bullarna jäsa till 20-25 minuter, baka av i ugnen 8 minuter.