En focaccia är perfekt till kräftskivan eller buffébordet.

Focaccia
Ingredienser
- 14 dl vetemjöl special
- 2 dl grahamsmjöl
- 6 ½ dl kallt vatten
- ½ paket jäst 25 g
- 1 msk salt
- ½ dl olivolja
- 200 g blandade tomater i halvor
- ½ dl urkärnade oliver valfri sort
- 1 msk torkade örter t ex rosmarin eller timjan
- några kvistar färska örter
- 1 msk grovt salt eller flingsalt
Instruktioner
- Blanda mjöl, vatten och jäst i en matberedare eller för hand. Arbeta degen i cirka 15 minuter. Häll i saltet och arbeta degen i ytterligare några minuter. Låt jäsa övertäckt i cirka 45 minuter.
- Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och smörj det med lite olivolja. Kavla ut degen i långpannan och tryck ut den med oljade fingrar. Tryck ner tomater, oliver och torkade örter i degen. Låt jäsa i cirka 45 minuter.
- Värm ugnen till 250 grader.
- Ringla olivolja och strö färska kryddor och flingsalt över focaccian. Ställ in brödet i ugnen och sänk temperaturen till 225 grader. Grädda i cirka 20 minuter. Låt svalna.