Det här är ett rejält tilltaget recept som ger himla många biffar. Perfekt till veckans alla matlådor.
Färsbiffar med lättstuvad sockermajs och ansjovis
Ingredienser
BIFFAR
- 1 skalad stor gul lök
- 1 kg blandfärs (helst 70 % nöt och 30 % fläsk)
- 2 ägg
- 3 dl kaffegrädde
- 0,5 dl ströbröd
- 2 tsk salt
- 4 krm nymalen vitpeppar
- 1 tuss riven muskotnöt
- smör och rapsolja
STUVNING
- 4 färska majskolvar eller 500 g frysta majskorn
- 50 g lagrad cheddar
- 1 knippe persilja
- 1 liten burk ansjovisfiléer à 55 g
- 4 msk smör (ca 40 g)
- 0,5 msk mortlade kumminfrön
- 2 msk vetemjöl
- 6 dl mjölk
- salt och nymalen svartpeppar
Instruktioner
- Finhacka löken.
- Blanda alla ingredienser till färsen (utom olja och smör) och forma små pannbiffar.
- Stek dem i smör och rapsolja ett gäng minuter på var sida (det där kan du). Håll biffarna varma på svag värme i ugnen medan du gör stuvningen.
- Skär av kornen på majskolven med en vass kniv om du använder färsk.
- Riv osten, hacka persilja och ansjovis.
- Fräs majsen i smöret i en gryta 1–2 minuter. Tillsätt kumminfröna. Salta och peppra.
- Pudra över mjölet och blanda, lägg i osten och slå på mjölken.
- Låt koka upp, puttra snabbt ett par minuter tills såsen limmar på majskornen.
- Vänd ner persilja och ansjovis i stuvningen, rör om. Lägg upp upp med varma pannbiffar på tallrik och käka direkt!