Det är något som händer med självförtroendet när man klarar av att slå sin första bearnaisesås. Lycka till!
Bearnaisesås
Ingredienser
- 1 schalottenlök
- 1 knippe persilja ca 30 g
- 1 knippe dragon ca 30 g
- 2 msk smör till stekning
- 5 msk vitvinsvinäger
- 0,5 dl vatten
- 200 g smör
- 3 äggulor
- salt och svartpeppar ur kvarn
Instruktioner
- Skala och hacka löken. Plocka bladen på örterna och lägg i en skål. Spara stjälkarna.
- Hetta upp 2 msk smör i en kastrull och låt lök och dragon- och persiljestjälkar ”svettas” en stund. Häll på vinäger och vatten och koka ihop tills 3–4 msk återstår. Sila av i en rostfri bunke.
- Värm en kastrull med vatten till ett vattenbad.
- Smält 200 g smör i en annan kastrull.
- Placera bunken med den reducerade löken över vattenbadet i kastrullen och vispa ner äggulorna. Vispa tills de är vita, pösiga och luftiga.
- Tillsätt det smälta smöret i en tunn stråle under ständig vispning tills såsen tjocknar.
- Hacka örtbladen och smaksätt såsen med dem, salt och peppar.
Anteckning
Bäst till mörkt kött och kanske särskilt till oxfilé såklart!