En enkel ärtsoppa som är både billig och god.

Ärtsoppa
Ingredienser
- 500 g gula ärtor
- 300 g varmrökt sidfläsk
- 1,5 msk torkad mejram
- 1,5 msk torkad timjan
- 1,5 msk salt
Instruktioner
- Blötlägg ärtorna över natten i en bunke med cirka 2,5 liter vatten.
- Häll av vattnet från ärtorna, häll upp dem i en stor gryta och tillsätt nytt vatten så det täcker (cirka 2-3 liter) och knappt 1 msk salt. Koka upp och skumma av ytan.
- Lägg i fläsket och kryddorna i grytan och låt småkoka i ca 1,5 timme. Ta upp fläsket och skär i lagom stora tärningar.
- Vispa soppan med en ballongvisp så att skalresterna fastnar i vispen och skaka av dem i en skål vid sidan om så att soppan blir len och fri från skalen.
- Späd eventuellt med mer vatten om soppan blir för tjock. Smaka av med salt och peppar och lägg i det tärnade fläsket. Servera gärna med grov senap.