Äpple i rosmarinkola med mandelcrumble och yoghurt

2.9K

Äpple i rosmarinkola med mandelcrumble och yoghurt

Ingredienser

  • 3-4 äpplen skurna i klyftor

Kolasås

  • 1 dl rörsocker
  • saft från 0,5 citron
  • 50 smör
  • 2 msk honung eller ljus sirap
  • 1,5 dl grädde
  • 2 rosmarinkvistar

Yoghurtcreme

  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl grekisk yoghurt

Mandelcrumble

  • 2 dl vetemjöl
  • 1,5 dl havregryn
  • 1 dl grovhackad mandel
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 75 gr smör
  • 50 gr jordnötssmör

Instruktioner

  • Gör smuldegen till toppningen genom att lägga alla ingredienser i en skål. Arbeta samman blandningen med fingertopparna till en smuldeg.
  • Strö smulorna på en klädd bakplåt och grädda på 200 grader i mitten av ugnen ca 20 minuter tills den fått ljusbrun färg.
  • Smält sockret i en stekpanna och låt det få en gyllenbrun karamelliserad färg. Tillsätt smör, citronsaft, honung, grädde och plockade rosmarinkvistar. Koka ihop till en simmig kolasås.
  • Ta i äppelklyftorna och koka dem mjuka i kolasåsen ett par minuter.
  • Häll grädde och yoghurt i en skål, vispa till fluffig konsistens. Servera med varma äpple och mandelcrumble.
Måltid: Efterrätt
Kök: Internationellt
Like
Close
© Copyright Tina Nordström AB