Jordgubbstårta med mascarpone
Ingredienser
- 100 g smör mjukt
- 140 g strösocker
- 2 tsk ekologiskt vaniljsocker
- 5 äggulor
- 2 dl stenmalet vetemjöl special
- 2,5 tsk bakpulver
- 0,75 dl fet mjölk
Maräng
- 5 äggvitor
- 2,5 dl strösocker
Fyllning
- Mosade jordgubbar
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl mascarpone
Garnering
- Mer jordgubbar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 160 grader.
- Lägg bakplåtspapper i två formar 19–20 cm i diameter.
- Vispa smör, socker och vaniljsocker. Tillsätt äggulorna och fortsätt vispa.
- Sikta i mjöl och bakpulver. Tillsätt mjölken och blanda ihop till en jämn smet. Fördela smeten jämnt i båda formarna.
- Vispa upp äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget. Vispa till en fast marängsmet. Bred ut marängen ovanpå sockerkakssmeten.
- Grädda formarna längst ner i ugnen ca 35 min, tills marängen börjar få fin färg och höjd. Låt svalna.
- Mosa jordgubbar till fyllningen, med lite socker om man känner för det.
- Slövispa grädden och vänd ner mascarpone på slutet till en len kräm.
- Lossa kakorna från papperet. Lägg den ena bottnen på ett tårtfat.
- Lägg på mosade jordgubbar. Klicka över hälften av gräddkrämen.
- Lägg på den andra bottnen, avsluta med resten av krämen och toppa med massor av jordgubbar. Servera!