Foto: Lennart Weibull
Lax med bönsallad och varm hummus
Ingredienser
- 700 g laxfilé med skinn
- 25 g smör
- 3 msk rapsolja
- salt och vitpeppar ur kvarn
Bönsallad
- 500 g blandade bönor t ex haricots verts, vaxbönor,
- brytbönor
- 3-4 msk olivolja
- 1 schalottenlök finhackad
- rivet skal och saft från 1 lime
Hummus
- 200 g kokta kikärter
- 2 vitlöksklyftor
- 1 liten bit färsk ingefära
- 3 msk pressad citronsaft
- 3 msk olivolja
- 2 msk tahini
- 0,5 tsk salt
Instruktioner
- Blanchera bönorna i lättsaltat vatten. Kyl av dem i iskallt vatten och låt dem sedan rinna av i ett durkslag. Blanda bönorna med olivolja, lök, limeskal och saft. Smaksätt med salt och vitpeppar.
- Låt kikärterna rinna av. Skala vitlök och ingefära. Skiva vitlöken och riv ingefäran.
- Mixa kikärter, vitlök, citronsaft, olivolja och tahini till en tjock sås. Smaksätt med ingefära och salt. Värm försiktigt i en kastrull och håll ljummen till servering.
- Dela laxen i fyra portionsbitar och salta och peppra.
- Hetta upp en stekpanna med smör och rapsolja och stek laxen på hög värme med skinnsidan nedåt. Ha lite is i magen och stek den bara på skinnsidan. När den har fått en ordentlig yta, sänk värmen lite och låt den vila i stekpannan tills den känns klar på ytan.