Lax med bönsallad och varm hummus

3K

Foto: Lennart Weibull

Lax med bönsallad och varm hummus

Portioner 4

Ingredienser

  • 700 g laxfilé med skinn
  • 25 g smör
  • 3 msk rapsolja
  • salt och vitpeppar ur kvarn

Bönsallad

  • 500 g blandade bönor t ex haricots verts, vaxbönor,
  • brytbönor
  • 3-4 msk olivolja
  • 1 schalottenlök finhackad
  • rivet skal och saft från 1 lime

Hummus

  • 200 g kokta kikärter
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 liten bit färsk ingefära
  • 3 msk pressad citronsaft
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk tahini
  • 0,5 tsk salt

Instruktioner

  • Blanchera bönorna i lättsaltat vatten. Kyl av dem i iskallt vatten och låt dem sedan rinna av i ett durkslag. Blanda bönorna med olivolja, lök, limeskal och saft. Smaksätt med salt och vitpeppar.
  • Låt kikärterna rinna av. Skala vitlök och ingefära. Skiva vitlöken och riv ingefäran.
  • Mixa kikärter, vitlök, citronsaft, olivolja och tahini till en tjock sås. Smaksätt med ingefära och salt. Värm försiktigt i en kastrull och håll ljummen till servering.
  • Dela laxen i fyra portionsbitar och salta och peppra.
  • Hetta upp en stekpanna med smör och rapsolja och stek laxen på hög värme med skinnsidan nedåt. Ha lite is i magen och stek den bara på skinnsidan. När den har fått en ordentlig yta, sänk värmen lite och låt den vila i stekpannan tills den känns klar på ytan.
Måltid: Huvudrätt
Kök: Internationellt
Like
Close
© Copyright Tina Nordström AB