Brytbröd med kärlek
Ingredienser
- 50 g jäst
- 8 dl vatten
- 2 tsk salt
- 3 msk olivolja
- 2 msk ljus sirap
- 1200 g vetemjöl special
- Valfria fröer till topping
- 1 uppvispat ägg till pensling
Instruktioner
- Häll ner alla ingredienser i en bakmaskin/degblandare och kör på låg växel till en smidig degm ca 10-12 minuter.
- Ta upp en liten bit deg och stretcha ut den tunt. Håller den ihop och känns elastisk så vet man att ett bra glutenfönster bildats.
- Låt degen vila i bunken under handduk i ca 60 minuter.
- Dela degen i 50 grams bitar. Rulla dem till släta bollar. Täck en bakplåt med bakplåtspapper.
- Rulla ovandelen av bullen på en fuktig handduk och doppa därefter topparna i frö.
- Lägg ut bollarna i ett hjärtformat mönster. Se till att det är ca 2 cm mellan varje boll, så att det finns plats för dem att jäsa ihop. Låt jäsa i ytterligare ca 30 min.
- Sätt ugnen på 225°.
- Spreja bullarna med uppvispat ägg. Sätt in bullarna i ugnen och dra ner temperaturen till 200° efter 5 minuter. Grädda dem i ca 35 min tills brödet är gyllene och har rest sig snyggt. Låt svalna på galler & käka bullarna ljumna med en rejäl klick smör.