Ärtsoppa är en enkel & billig rätt som funkar lika bra på helgen som på torsdagen.
Men vad ska man då dricka till?
Vinskribenten, författaren och champagnekännaren Fredrik Schelin har hjälpt mig välja ut tre passande drycker till ärtsoppan.
Soalheiro
Nr 74935 – Pris 131 kr
Flaska 750 ml (12,5 %)
Mycket fruktig smak med inslag av vit persika, galiamelon, gula päron, kryddor och citron.
Loimer Lenz
Nr 4350 – Pris 152 kr
Flaska 750 ml (12 %)
Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, krusbär, päron, mineral och lime.
Krug Grande Cuvée
Nr 7494 – Pris 2 141 kr
Flaska 750 ml (12,5 %)
Komplex, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, rostat bröd, mineral, hasselnötter, vit choklad och citrus.
Ärtsoppa
Ingredienser
- 500 g gula ärtor
- 300 g varmrökt sidfläsk
- 1,5 msk torkad mejram
- 1,5 msk torkad timjan
- 1,5 msk salt
Instruktioner
- Blötlägg ärtorna över natten i en bunke med cirka 2,5 liter vatten.
- Häll av vattnet från ärtorna, häll upp dem i en stor gryta och tillsätt nytt vatten så det täcker (cirka 2-3 liter) och knappt 1 msk salt. Koka upp och skumma av ytan.
- Lägg i fläsket och kryddorna i grytan och låt småkoka i ca 1,5 timme. Ta upp fläsket och skär i lagom stora tärningar.
- Vispa soppan med en ballongvisp så att skalresterna fastnar i vispen och skaka av dem i en skål vid sidan om så att soppan blir len och fri från skalen.
- Späd eventuellt med mer vatten om soppan blir för tjock. Smaka av med salt och peppar och lägg i det tärnade fläsket. Servera gärna med grov senap.