Foto: Lennart Weibull
Lammstek med örter
Ingredienser
- 1 hel lammstek med ben, 2–2,5 kg 2–2,5 kg
- 1 stort knippe färska örter t ex timjan, dragon, salvia och mynta
- 5-6 vitlöksklyftor
- 2-3 dl vatten eller vitt vin
- 2 gula lökar
- 2 citroner
- olivolja
- havssalt
- svartpeppar ur kvarn
Instruktioner
- Värm ugnen till 225 grader.
- Putsa köttet och skär några snitt i fettkappan med en vass kniv.
- Hacka örterna grovt och mortla dem till en grov pasta tillsammans med vitlök och lite olivolja.
- Gnid in köttet ordentligt runtom med pastan, salt och peppar. Det ska täckas helt och hållet.
- Lägg steken i en ugnsform eller långpanna.
- Skala och klyfta löken och dela citronerna på mitten i två halvor.
- Häll vatten eller vin i formen och lägg lök och citronhalvor runt steken. Ställ in köttet i mitten av ugnen och stek i 20–25 minuter, tills det har fått färg.
- Sänk ugnstemperaturen till 125 grader och låt steka till en innertemperatur på 62–65 grader. Ös steken med stekskyn några gånger under tiden. Låt köttet vila i 5–10 minuter innan det skärs upp, trancheras.