Chokladglass med vaniljsås
Ingredienser
- Chokladglass
- 0,5 vaniljstång
- 4 dl mjölk
- 3 äggulor
- 1,5 msk strösocker
- 2 tsk maizena majsstärkelse
- 2 dl vispgrädde
Instruktioner
- Skrapa ner vaniljfröna i en kastrull och lägg även i stången. Tillsätt mjölken, låt allt koka upp och sjud sedan i 3–4 minuter. Ställ åt sidan.
- Vispa äggulorna tillsammans med socker och maizena. Häll vispet över vaniljmjölken och rör om.
- Häll tillbaka såsen i kastrullen och sjud den försiktigt tills den första bubblan visar sig och såsen börjar tjockna. Sila ner såsen i en bunke och låt svalna i ett kallt vattenbad.
- Vispa grädden till mjuka toppar och vänd ner i vaniljsåsen strax före servering.
- Servera med chokladglass.
Anteckning
Vaniljsåsen är förstås också sjukt god till Skånsk äppelkaka.