Hel grillad lax på trästycke, gärna björk. Jag brukar ställa fram hela vedträt på en bricka så att gästerna får karva därifrån. Servera gärna med caesarsallad och en ärtguacamole.
Foto: Charlie Drevstam
Hel lax på björkträ
Ingredienser
- 1 kg färsk laxfilé med skinn
Teriyakimarinad
- 1 dl teriyakisås
- 2 msk grön currypasta
- 1 krm gurkmeja
- 0,5 tsk salt
- vit- eller svartpeppar ur kvarn
Instruktioner
- Börja med att lägga ett björkträ i blöt i 1 dygn – detta är viktigt – annars tar det fyr i träet!
- Blanda alla ingredienserna till marinaden.
- Skär laxen i en bit som passar vedträet – låt skinnet vara kvar. Lägg laxen på vedträet med skinnsidan ner och pensla på rikligt med marinad. Lägg sedan hela vedklabben med laxen mitt över glöden och lägg på locket. Eftersom det är röken som ger den goda smaken ska du försöka ha is i magen och inte lyfta på locket.
- Lyft på locket efter 15 minuter, om laxen är färdig i sidorna kan du ta upp den – då är den fortfarande lite rå i mitten. Om du vill ha den mer genomstekt väntar du i 5 minuter till. Kärntemperaturen ska vara 45–48°.
- Servera laxen direkt på vedklabben.