Dopp i grytan på hårt bröd och varm sallad på fläsklägg och hemmagjord senap.
Dopp i grytan med hemmagjord senap
Ingredienser
- 2 st rimmade fläsklägg
- 1 st gul skalad lök späckad med ca 10 nejlikor
- 1 st lagerblad
- 10 st kryddpepparkorn
- 2 st morötter
- Stor gryta till koket
Senapen
- 1 påse ljusa senapsfrön ca 35 g
- 0,5 dl senapspulver
- 2 msk varmt vatten
- 2 msk apelsinjuice pressad från färska apelsiner
- 2 msk ljus sirap
- 0,5 msk fikonvinäger alt vit balsamvinäger
- 1 msk plockad timjan
- en liten nypa salt
Salladen
- 2 st ansjovisfiléer
- 0,5 st rödlök finhackad
- 0,5 dl slantade cornichonger
- 0,5 dl dill finskuren
- Hårt bröd
- smör
Instruktioner
- Lägg fläskläggen i grytan och täck med vatten, låt koka upp, sjud på svag värme, skumma av och tillsätt kryddor, lök och morot.
- Koka i ca 2 timmar eller tills köttet släpper ifrån benet.
Senapen
- Lägg fröna i en skål och blanda med det varma vattnet och apelsinjuicen.
- Tillsätt vinäger, sirap, senapspulver timjan och salt.
- Mixa allt och låt sedan stå över natten.
Salladen
- Hacka ner ansjovis, gurka, lök och dill.
- Plocka köttet från läggen i grova bitar och blanda med den hackade ansjovisen, löken, gurkan, dillen och 0.5 dl senap.
- Riv lite citronskal och blanda ned.
- Servera salladen med fläsklägg i ansjovisburkarna med hårt bröd doppat i buljongen från läggen och med kärnat smör.