En variant på vanliga ugnsrostade rotfrukter som kan serveras både varma och kalla, till många eller till få. Varför inte köra dem till söndagssteken med en béarnaisesås?
Vitlöksrostade rotfrukter med hasselnötter och limevinägrett
Ingredienser
- 2 svartrötter
- 2 palsternackor
- 2 persiljerötter
- 0,5 rotselleri
- 5 äpplen t ex Aroma
- 1 hel vitlök
- 1,5 dl vatten
- 1 dl olivolja
- 0,5 tsk salt
- vit- eller svartpeppar ur kvarn
- 1 dl rostade hasselnötter
Limevinägrett
- 0,5 dl olivolja
- rivet skal och saft från 1 lime
- 2 krm salt
Instruktioner
- Värm ugnen till 230°.
- Skala rotfrukterna och skär dem i lika stora bitar. Dela äpplena och vitlöken på mitten. Gnid in en plåt med vitlökshalvorna och lägg ut rotfrukter, äpple och vitlök, salta och peppra. Ringla över vatten och oliv olja och rosta i ugnen i 30–35 minuter.
- Blanda alla ingredienser till vinägretten.
- Krossa hasselnötterna lätt i en mortel. Vänd ner vinägretten bland de varma rotfrukterna och toppa med hasselnötterna. Servera som en egen grön rätt eller som tillbehör till kött eller fisk.