Det är väldigt viktigt att man använder osvavlade frukter, annars sätter inte jäsningen igång.
Vildjäst på aprikos och russin
Ingredienser
- 1 liter ljummet vatten, 32-34°
- 200 g torkade aprikoser (osvavlade)
- 300 g sultanrussin (osvavlade)
- 250 g socker
- 100 g svensk honung
Instruktioner
Dag 1
- Blanda ut honungen och socker i vattnet tills det har lösts upp i en stor glasburk med lock. Tillsätt frukten, rör om och låt stå på ett varmt ställe ca 24-27 grader med locket löst påskruvat (jag har min ovanpå värmepannan i källaren!).
Dag 2-5
- Skaka om innehållet i burken 1 gång per dag så det blandas väl. Lossa lite på locket efter varje skakning så att jästbakterierna har någonstans att ta vägen.
Dag 5-7
- När man ser att frukten jäst och flutit upp på ytan så är vätskan är klar för användning. Det ska det vara som ett skum ovanpå ytan. Sila av vätskan och använd för att starta en surdeg eller använd som en del av vätskan till ditt nästa bullbak.
Anteckning
Frys in och använd frukten till bakning och chutneykokning nästa gång du får feeling. 🙂