Varma äpplen med kanel- och kexfyllning

3K

I stället för att göra en vanlig äppelpaj lade jag smuldegen inuti äpplet. Om du vill kan du byta ut digestivekexen i fyllningen mot mariekex.

Varma äpplen med kanel- och kexfyllning

Portioner 4

Ingredienser

  • 8 äpplen gärna små svenska
  • 8 digestivekex
  • 1 dl hasselnötter
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 3 msk strösocker
  • 1 msk malen kanel
  • 8 kanelstänger
  • ljus sirap

Vaniljsås

  • ½ vaniljstång
  • 4 dl mjölk
  • 3 äggulor
  • 1 ½ msk strösocker
  • 2 tsk maizena
  • 2 dl vispgrädde

Instruktioner

  • Skär ett snitt genom vaniljstången och skrapa ner fröna i en kastrull. Häll i mjölken och lägg även i vaniljstången. Koka upp blandningen och sjud den sedan i 3–4 minuter på medelvärme. Ställ kastrullen åt sidan i 10 minuter.
  • Vispa äggulorna med socker och maizena i en bunke. Häll på den varma vaniljmjölken och rör om. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud försiktigt tills det tjocknar. Ta upp vaniljstången.
  • Ställ kastrullen i lite kallt vatten i diskhon. Rör i såsen tills den svalnar. Ställ den sedan i kylen så att den kallnar helt.
  • Vispa grädden och vänd ner den i den kalla såsen.

Fyllda äpplen

  • Värm ugnen till 180 grader (över- och undervärme).
  • Kärna ur äpplena med en urkärnare. Skär av toppen på varje äpple så att du får som ett lock. Ställ äpplena i en ugnsform.
  • Smula ner digestivekexen i en bunke. Hacka hasselnötterna fint. Blanda ner nötterna, smöret i klickar, sockret och kanelen i bunken med kexsmulor. Rör om så att allt blandas. Tryck ner blandningen i hålet efter kärnhuset och lägg på ”locket”.
  • Tryck ner en kanelstång genom locket i varje äpple och ringla till sist över sirap.
  • Ställ in formen i ugnen och baka äpplena i 20–30 minuter, tills de har blivit mjuka.
  • Ät de goda äpplena varma tillsammans med vaniljsåsen.
Måltid: Efterrätt
Like
Close
© Copyright Tina Nordström AB