I stället för att göra en vanlig äppelpaj lade jag smuldegen inuti äpplet. Om du vill kan du byta ut digestivekexen i fyllningen mot mariekex.
Varma äpplen med kanel- och kexfyllning
Ingredienser
- 8 äpplen gärna små svenska
- 8 digestivekex
- 1 dl hasselnötter
- 150 g rumsvarmt smör
- 3 msk strösocker
- 1 msk malen kanel
- 8 kanelstänger
- ljus sirap
Vaniljsås
- ½ vaniljstång
- 4 dl mjölk
- 3 äggulor
- 1 ½ msk strösocker
- 2 tsk maizena
- 2 dl vispgrädde
Instruktioner
- Skär ett snitt genom vaniljstången och skrapa ner fröna i en kastrull. Häll i mjölken och lägg även i vaniljstången. Koka upp blandningen och sjud den sedan i 3–4 minuter på medelvärme. Ställ kastrullen åt sidan i 10 minuter.
- Vispa äggulorna med socker och maizena i en bunke. Häll på den varma vaniljmjölken och rör om. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud försiktigt tills det tjocknar. Ta upp vaniljstången.
- Ställ kastrullen i lite kallt vatten i diskhon. Rör i såsen tills den svalnar. Ställ den sedan i kylen så att den kallnar helt.
- Vispa grädden och vänd ner den i den kalla såsen.
Fyllda äpplen
- Värm ugnen till 180 grader (över- och undervärme).
- Kärna ur äpplena med en urkärnare. Skär av toppen på varje äpple så att du får som ett lock. Ställ äpplena i en ugnsform.
- Smula ner digestivekexen i en bunke. Hacka hasselnötterna fint. Blanda ner nötterna, smöret i klickar, sockret och kanelen i bunken med kexsmulor. Rör om så att allt blandas. Tryck ner blandningen i hålet efter kärnhuset och lägg på ”locket”.
- Tryck ner en kanelstång genom locket i varje äpple och ringla till sist över sirap.
- Ställ in formen i ugnen och baka äpplena i 20–30 minuter, tills de har blivit mjuka.
- Ät de goda äpplena varma tillsammans med vaniljsåsen.