Det marockanska köket består av grönt, nötter och kryddor i en salig blandning, och man förlitar sig helt och hållet på de fantastiska råvarorna. När taginen tas ut ur den stora ugnen kan den stoltsera med de absolut bästa av smaker. Portionerna är generösa och man äter med sked.
Foto: Lennart Weibull
Tagine med rotfrukter, oliver och örter
Ingredienser
- 3 morötter
- 3 persiljerötter
- 500 g potatis
- 0,5 zucchini
- 0,5 purjolök
- 3 vitlöksklyftor
- 200 g gröna oliver
- 5-7 dl grönsaksbuljong
- 0,5 dl olivolja
- 1 tsk salt
- 1-2 lagerblad
- 2 kvistar färsk rosmarin
- 2 kvistar färsk timjan
Instruktioner
- Värm ugnen till 200 grader.
- Skala och skär rotfrukterna i bitar. Skär rund zucchini i klyftor och avlång i skivor. Skölj purjolöken och skär den i klyftor. Skala och krossa vitlöken.
- Varva ingredienserna i en gryta, gärna en tagine. Häll på buljong och olivolja, salta och lägg på locket. Ställ in grytan i ugnen och låt den sjuda försiktigt i 45–50 minuter.
- Servera gärna med bröd och ost. Även lite grekisk yoghurt med ljus sirap och salt och svartpeppar på toppen är gott till.
Anteckning
Vill du koka på spisen istället? Gör som i receptet men låt grytan sjuda på spisen under lock i cirka 25 minuter. Kanske behöver du späda med ytterligare några deciliter buljong eftersom värmen från spisplattan är intensivare.