Stekt inlagd strömming

493

Ju längre strömmingen får stå och dra i lagen, desto godare blir den.

Stekt inlagd strömming

Ingredienser

  • 600 g strömmingsfiléer
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • smör, rapsolja, salt och nymalen vitpeppar
  • Danskt rågbröd, crème fraiche och dill till servering

Lag

  • 2 skalade gula lökar
  • 1 rödlök
  • 9 dl vatten
  • 6 dl strösocker
  • 3 dl ättiksprit (12 %)
  • ½ msk kryddpepparkorn
  • 5 nejlikor
  • 3 lagerblad

Instruktioner

  • Klipp av fenorna på strömmingen. Salta och peppra filéerna och vik ihop dem.
  • Skär löken i grova skivor och lägg i en kastrull tillsammans med resten av ingredienserna till lagen. Koka upp och låt lagen svalna något i rumstemperatur. Häll den i en rymlig burk eller form.
  • Salta och peppra mjölet och panera strömmingen.
  • Stek strömmingarna i smör och olja tills de är frasiga och gyllenbruna.
  • Lägg den nystekta strömmingen i lagen och låt stå i kyl minst 1 dygn innan servering. Ju längre strömmingen får stå och dra i lagen, desto godare blir den.
  • Servera på några skivor danskt rågbröd strukna med crème fraiche i botten.
Like
Close
© Copyright Tina Nordström AB