Nästan gåsamiddag, fast ändå inte: en plättlätt råraka till förrätt, Tajta lår à la confit och spetskål i ugn med hasselnötter och manchego till huvudrätt och sen denna smarriga äppelkaka som avslut.
Skånskäppelkaka med slövispad grädde
Ingredienser
- 250 g kavring
- 200 g ströbröd
- 250 g smör
- 1 tsk malen kanel
- 1 tsk malen ingefära
- 1 tsk malen kardemumma
- 2 msk strösocker eller farinsocker
ÄPPELKOMPOTT
- 1 kg aroma- eller belle de boskoop-äpplen
- 0,5 dl strösocker
- 0,5 dl vatten
- 0,5 citron
TILL SERVERING
- 3 dl vispgrädde
Instruktioner
- Mixa kavringen till smulor och blanda med ströbrödet. Värm upp en stekpanna och bryn smöret gyllenbrunt. Stek brödet ett par minuter i smöret och smaksätt med kryddorna.
- Skala, kärna ur och skär äpplena i grova bitar.
- Lägg äpplena i en kastrull med socker, vatten och citronsaft. Koka mjukt till en tät kompott.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Varva det stekta brödet med äppelkompotten i en ugnsform och avsluta med lite socker på toppen. Baka i ugn 30–35 minuter.
- Vispa grädden tills den får mjuka toppar, alltså så slött du kan. Servera äppelkakan ljummen med grädden.