Skånsk äppelkaka med slövispad grädde

4.3K
MUMS!
Perfekt avslutning på gåsamiddan!

Nästan gåsamiddag, fast ändå inte: en plättlätt råraka till förrätt, Tajta lår à la confit och spetskål i ugn med hasselnötter och manchego till huvudrätt och sen denna smarriga äppelkaka som avslut.

Skånskäppelkaka med slövispad grädde

Portioner 4

Ingredienser

  • 250 g kavring
  • 200 g ströbröd
  • 250 g smör
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 2 msk strösocker eller farinsocker

ÄPPELKOMPOTT

  • 1 kg aroma- eller belle de boskoop-äpplen
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 citron

TILL SERVERING

  • 3 dl vispgrädde

Instruktioner

  • Mixa kavringen till smulor och blanda med ströbrödet. Värm upp en stekpanna och bryn smöret gyllenbrunt. Stek brödet ett par minuter i smöret och smaksätt med kryddorna.
  • Skala, kärna ur och skär äpplena i grova bitar.
  • Lägg äpplena i en kastrull med socker, vatten och citronsaft. Koka mjukt till en tät kompott.
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Varva det stekta brödet med äppelkompotten i en ugnsform och avsluta med lite socker på toppen. Baka i ugn 30–35 minuter.
  • Vispa grädden tills den får mjuka toppar, alltså så slött du kan. Servera äppelkakan ljummen med grädden.
Måltid: Efterrätt
Like
Close
© Copyright Tina Nordström AB