Rotsellerisoppa med chiliolja och pancetta 

3.2K

Chilioljan är kanon att stötta med när man vill få en extra kick i grytor och soppor!

Rotsellerisoppa med chiliolja och pancetta 

Servings 4 soppsugna

Ingredients

SOPPA

  • 1 skalad rotselleri ca 700 g
  • 2 skalade gula lökar
  • 2 skalade äpplen
  • 2 lagerblad
  • 1 stjärnanis
  • 3 dl vitt vin
  • 1,2 liter grönsaksbuljong
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 tsk salt

CHILIOLJA

  • 3 röda chili
  • 2 skalade vitlöksklyftor
  • 2 dl olivolja
  • 2 tsk tomatpuré

TILL SERVERING

  • 1 dl hasselnötter
  • Några skivor pancetta

Instructions

SOPPA

  • Sätt ugnen på 180 grader.
  • Skär rotselleri, lök och äpplen i bitar. Lägg i en kastrull.
  • Lägg i lagerblad och anis, häll på vin, buljong, olivolja och salt. Sätt på ett lock och koka soppan tills sellerin är mjuk.
  • Ta upp lagerblad och anis och mixa soppan slät.
  • Lägg nötterna på en plåt och rosta i ugnen tills skalet spricker, ca 10 minuter. Gnid nötterna med en handduk tills löst skal är borta. Hacka grovt.
  • Stek pancettan gyllenbrun.
  • Häll upp soppan i skålar. Ringla över chiliolja, toppa med nötter och pancetta.

CHILIOLJA

  • Kärna ur chilifrukterna och skiva dem. Skiva vitlöken.
  • Hetta upp lite av oljan i en kastrull – gå i med chili, vitlök och tomatpuré och låt det hela svettas ordentligt ett par minuter.
  • Häll i resten av oljan och låt puttra på svag värme 20 minuter.
  • Ta av från spisen och låt svalna – sila upp på flaska. (Håller sig länge i kylen den här rackaren. Kanon att stötta med när man vill få en kick i grytor och soppor!)
Course: Förrätt, Huvudrätt, Soppa
Like
Close
© Copyright Tina Nordström AB