En salig röra av ingredienser som blir en rejäl käftsmäll vid servering.
Foto: Freddy Billqvist
Men vad ska man då dricka till?
Vinskribenten, författaren och champagnekännaren Fredrik Schelin har hjälpt mig välja ut två passande drycker till denna kryddiga gryta.
Mooi by Org de Rac
Nr 2892 – Pris 101 kr
Flaska 750 ml (12 %)
Ungdomlig, aromatisk smak med inslag av nässlor, svartvinbärsblad, päron, örter och citrus.
Casa Relvas
Nr 2809 – Pris 119 kr
Flaska 750 ml (14 %)
Nyanserad, fruktig smak med inslag av björnbär, viol, mörka körsbär, skogshallon och salvia.
Rendang på kycklinglår (indonesisk curry)
Ingredients
- 2 kg kycklinglår med ben
- 3 msk ister eller kokosolja till stekning
- 2 burkar kokosmjölk 800 ml
- 1,5 dl riven kokos rostad
- 3 stjärnanis
- 1 kanelstång
- 3 citrongräs bankad och grovt skuren
- 0,5 tsk salt
- 2 lime
Kryddpasta:
- 4 hela nejlikor
- 1 tsk kardemummakärnor
- 2 tsk malen koriander
- 1 tsk gurkmeja
- 7 schalottenlökar skalade och grovt skurna
- 4 cm färsk ingefära skalad och grovt skuren
- 5 klyftor vitlök skalade
- 2 röda chilifrukter
Instructions
- Ok, vi börjar med kryddpastan. Ta fram en mortel eller kör kryddpastan med en mixer/mixerstav. Slå sönder nejlikor och kardemumma i din mortel. Ta sedan i resten av ingredienserna och mosa det ordentligt till en härlig kryddblandning .
- Bryn kycklingen i en gryta, salta och peppra. Lägg upp på en tallrik.
- Ta i all kryddpasta och kokosflingorna. Låt det få rostas i fettet från kycklingen.
- Lägg i kycklingen igen och häll på kokosmjölk, stjärnanis, kanelstång, salt och citrongräs.
- Fyll på med vatten så att det precis täcker kycklingen. Låt sjuda i ca 30 minuter.
- Lyft upp kycklingen och låt såsen koka ihop några minuter – kör ner en mixerstav i såsen precis innan servering så såsen blir skummig.
- Vill man kan man portionera upp den i lunchlådor med lite ris och limeklyftor. Perfekt snabbt lunchkäk!