
Pannacotta med jordgubbar i balsamico
Ingredienser
- 3 ½ dl vispgrädde
- 1 dl mjölk 3 %
- ½ vaniljstång
- ¾ dl strösocker
- 1 krm flingsalt
- 2 äggvitor
Jordgubbar
- 1 liter jordgubbar
- 3 msk lagrad balsamicovinäger
- 3 msk olivolja
- 1 msk ljust muscovadosocker
- 1 knippe basilika
Instruktioner
- Sätt ugnen på 130 grader och gör iordning ett vattenbad i en ugnsform.
- Koka upp grädden med mjölk och vaniljstång, låt småputtra 3–4 minuter.
- Tillsätt socker och salt och låt sockret lösas upp i gräddmjölken. Sila och låt svalna helt i en bunke.
- Slå eller vispa upp äggvitorna löst med en gaffel utan att det blir skummigt, blanda ner äggvitan i gräddmjölken och rör om snabbt med en ballongvisp.
- Fördela smeten i fyra lätt smörsmorda cocotteformar. Sätt dem i vattenbadet och baka av i ugnen tills pannacottan stannat lätt på ytan, 45–50 minuter. Låt sen svalna i kyl minst 3 timmar innan servering.
- Medan puddingen är i ugnen så fixar vi gubbarna! Dela dem, lägg på en liten plåt och dressa med balsamico, olivolja och socker. Kör in jordgubbarna i ugnen när det är 10—12 minuter kvar på pannacottan och låt dem bli lite mosiga och varma. Tryck till dem lätt med en gaffel och blanda med strimlade basilikablad.
- Service please! Sätt fram formarna från kylen och värm på jordgubbarna litegrann, skeda över dem på pannacottan. Käka direkt!