Tar lite tid, men den som väntar på nåt gott…
Oxsvanssoppa med pepparrot och persilja
Ingredients
- 1,5 kg oxsvans huggen i bitar
- 2-3 msk rapsolja
- smör eller ister till stekning
- 2 gula lökar
- 1 vitlök
- 2 morötter
- 2 palsternackor
- Roten av en blekselleri 200 g
- 8-10 svartpepparkorn
- 3 lagerblad
- 1 dl finhackad persilja
- 1 bit riven pepparrot
- salt och svartpeppar
Instructions
- Skala och behåll grönsaker och lök i hela bitar.
- Krydda oxsvansen med salt och peppar runt om. Värm matfettet i en gryta och bryn oxsvansbitarna.
- Lägg i grönsaker, lök och kryddor i grytan och häll på vatten så det täcker. Låt koka upp och skumma väl.
- Sänk värmen och sjud under lock på svag värme i 3-3,5 timmar eller tills köttet är genomkokt och mört att pilla från benen.
- Ta upp oxsvansbitarna och låt dem svalna något. Plocka bort köttet från benen.
- Koka upp buljongen med grönsakerna. Lägg tillbaka köttet i soppan. Smaka av noga och justera kryddningen med salt och peppar. Eller kanske en skvätt japansk soya om ni känner för det.
- Strö över persilja och riven pepparrot vid servering.