Nötkolapaj med vanilj

12.7K

Det tar lite tid att baka denna drottning av pajer, men det är värt varenda minut. Servera den med jordgubbar till midsommar och med en skvätt mörk rom i grädden till jul. Så glad midsommar och god jul alla nötkolapajälskare!

Nötkolapaj med vanilj

Portioner 8 bitar

Ingredienser

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • en nypa salt
  • 90 g kallt smör i tärningar
  • 0,75 dl florsocker 50 g
  • 2 äggulor

Fyllning

  • 3 ägg
  • 1,5 dl farinsocker
  • 1 dl ljus sirap
  • fröna från 0,5 vaniljstång eller 2 tsk vaniljextrakt av hög kvalitet
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 90 g rumsvarmt smör
  • 1 krm salt
  • 5 dl blandade nötter och sötmandel

Till servering

  • vispad grädde

Instruktioner

  • Kör mjöl, salt och smör i matberedare till en smuldeg. Tillsätt florsocker och äggulor och kör till en jämn och fast deg. Ta upp och platta till och ut den lite med händerna. Lägg den i plastfolie och låt vila i kylen i 30–40 minuter.
  • Värm ugnen till 175 grader.
  • Vispa ihop ägg, farinsocker och sirap med fröna från den urskrapade vaniljstången eller vaniljextraktet. Tillsätt grädden och det mjuka smöret och blanda väl med vispen. Smaka av med salt.
  • Kavla ut degen tunt och klä en pajform (24–26 cm i diameter) med degen. Förgrädda den i 10–15 minuter.
  • Ta ut ur ugnen och fördela nötter och smet i formen. Grädda pajen i ytterligare 40–45 minuter. Fyllningen ska kännas lite mjukt gungig när den tas ut.
  • Låt pajen svalna i 30–40 minuter. Servera med en klick vispad grädde.
Måltid: Efterrätt, Paj
Like
Close
© Copyright Tina Nordström AB