Det tar lite tid att baka denna drottning av pajer, men det är värt varenda minut. Servera den med jordgubbar till midsommar och med en skvätt mörk rom i grädden till jul. Så glad midsommar och god jul alla nötkolapajälskare!
Nötkolapaj med vanilj
Ingredienser
Pajdeg
- 3 dl vetemjöl
- en nypa salt
- 90 g kallt smör i tärningar
- 0,75 dl florsocker 50 g
- 2 äggulor
Fyllning
- 3 ägg
- 1,5 dl farinsocker
- 1 dl ljus sirap
- fröna från 0,5 vaniljstång eller 2 tsk vaniljextrakt av hög kvalitet
- 0,5 dl vispgrädde
- 90 g rumsvarmt smör
- 1 krm salt
- 5 dl blandade nötter och sötmandel
Till servering
- vispad grädde
Instruktioner
- Kör mjöl, salt och smör i matberedare till en smuldeg. Tillsätt florsocker och äggulor och kör till en jämn och fast deg. Ta upp och platta till och ut den lite med händerna. Lägg den i plastfolie och låt vila i kylen i 30–40 minuter.
- Värm ugnen till 175 grader.
- Vispa ihop ägg, farinsocker och sirap med fröna från den urskrapade vaniljstången eller vaniljextraktet. Tillsätt grädden och det mjuka smöret och blanda väl med vispen. Smaka av med salt.
- Kavla ut degen tunt och klä en pajform (24–26 cm i diameter) med degen. Förgrädda den i 10–15 minuter.
- Ta ut ur ugnen och fördela nötter och smet i formen. Grädda pajen i ytterligare 40–45 minuter. Fyllningen ska kännas lite mjukt gungig när den tas ut.
- Låt pajen svalna i 30–40 minuter. Servera med en klick vispad grädde.