Provencalsk kronärtskocka i en djup, mustig buljong.

Kronärtskocka Barigoule
Ingredienser
- 4 kronärtskockor
- 2 morötter
- 3 schalottenlökar
- 2 stänger stjälkselleri
- 1 palsternacka
- 1 vitlök
- 1 citron
- 3 dl vitt vin
- 3 dl hönsbuljong
- 2 dl olivolja
- 3 kvistar färsk timjan
- 3 lagerblad
- 0,5 tsk svartpepparkorn
- 1 tsk salt
Instruktioner
- Bryt bort skaftet från kronärtskockorna och putsa bort bladen så ni får 4 små bottnar med ”skägget”kvar.
- Gnid in dem i citron så minskar oxideringen och att de undviker att bli bruna.
- Skala och tärna ner grönsakerna och löken till buljongkoket.
- Fräs alltsammans med olivolja i en gryta, tillsätt kronärtskockorna och häll på vinet och buljong. Täck kronärtskockorna med ett litet smörpapper och koka upp.
- Låt småputtra i ca 20 minuter tills kronärtskockorna känns mjuka, låt dem svalna i spadet.
- Lyft upp dem och ta ur ”skägget” med en tesked.
- Koka ihop buljongen och lägg i kronärtskockorna så de blir varma.
- Servera med tex en bit halstrad fisk och skeda över buljongen och grönsakerna vid servering.