Den godaste smörgåstårtan är den som får stå till sig ett tag, gärna över natten. Men vänta i så fall med garneringen till strax före servering.
Foto: Charlie Drevstam
Grön smörgåstårta med varmrökt lax och avokado
Ingredienser
- Landgångsbröd ca 520 g
- 1 avokado
- 10 små fina tomater
Laxfyllning
- 700 g varmrökt lax (spara 100g till dekoration)
- 4 msk majonnäs
Äggfyllning
- 8 kokta ägg
- 2 askar gräslök á ca 30 g (spara lite till dekoration) (spara lite till dekoration)
- 2 msk dijonsenap
Grönt täcke
- 2 avokados
- 300 g gröna ärter
- 2 tsk salt
- 5 droppar grön tabasco
Instruktioner
Fyllningarna
- Krossa laxen till laxfyllningen lite slarvigt med en gaffel och blanda den med majonnäsen.
- Hacka äggen och gräslöken till äggfyllningen och blanda med senapen.
- Täck en lagom stor bricka med plastfolie och lägg några bröd ovanpå. Bre ut hela laxfyllningen på brödet. Lägg ut ytterligare ett lager bröd och bre ut äggfyllningen på brödet. Lägg på det sista lagret bröd och tryck till lite försiktigt. Lägg plastfolie över smörgåstårtan och ställ in den i kylen.
Grönt täcke
- Dela och kärna ur avokadorna och gröp sedan ur fruktköttet. Mixa avokado och ärter i matberedare eller med stavmixer till en slät grön puré. Smaka av med salt och tabasco.
Servering
- Ta ut tårtan ur kylen. Dela och kärna ur avokadon. Gröp ur fruktköttet och skär det i klyftor. Skär tomaterna i tunna skivor. Bre det gröna täcket på tårtan. Dekorera med lax, avokadoklyftor, gräslök och lite tunt skivade små tomater.
Anteckning
Pinot Gris från Alsace eller ett ungt Rieslingvin från Österrike är de bästa vintipsen till smörgåstårtan.