Fyra olika grillsmör till sommarens grillningar! Varje recept ger ca 1 rulle färdigt grillsmör.

Grillsmör
Ingredienser
GRILLAT VITLÖKSSMÖR
- 300 g smör
- 2-3 mindre bitar bra träkol
- ¾ dl neutral rapsolja
- 1 skalad vitlöksklyfta eller 1 klyfta black garlic om du har hemma
- 1 paket bläckfiskbläck 4 g, finns i fisk- och delikatessbutiker
- 2 msk citronsaft
- ¾ tsk salt
RAMSLÖK-SPENATSMÖR
- 1 dl neutral rapsolja
- 50 g ramslök
- 50 g spenat
- 300 g rumstempererat smör
- ¾ tsk salt
AVOKADOSMÖR MED INGEFÄRA OCH GRÖN CHILI
- 3 mogna avokador
- 5 cm skalad ingefära
- 1 grön chili
- 300 g rumstempererat smör
- 1 lime
- 1 tsk salt
MISOSMÖR
- 2 skalade silverlökar
- 1 skalad vitlöksklyfta
- ½ dl olivolja
- 3-4 msk misopasta
- 1 msk honung
- 4 msk risvinäger
- 1 tsk salt
- 300 g rumstempererat smör
Instruktioner
GRILLAT VITLÖKSSMÖR
- Smält smöret i en hög kastrull.
- Bränn av kolen med gasolbrännare tills den är helt vit och glödande. Lägg kolen i smöret och sätt genast på ett lock, låt stå tills det slutar ryka, bubbla och pysa. Sila av kolen.
- Ordna ett isbad i en bunke med vatten och häll upp smör och rapsolja i en annan bunke som du sätter ner i isbadet.
- Vispa tills smöret blir fluffigt och mjukt. Smaksätt med riven vitlök, bläckfiskbläck samt citron och salt.
- Rulla in smöret i smörpapper och förvara i kyl eller i frysen.
RAMSLÖK-SPENATSMÖR
- Hetta upp rapsoljan till 60 grader i en kastrull.
- Lägg ramslök och spenat i en mixerkanna och häll över den varma oljan. Mixa till en illgrön olja, låt svalna.
- Blanda smöret med oljan och smaksätt med salt.
AVOKADOSMÖR MED INGEFÄRA OCH GRÖN CHILI
- Dela och kärna ur avokadorna, skeda upp köttet och lägg i en mixerbehållare.
- Skiva ingefäran tunt, skiva chilin och lägg i behållaren. Tillsätt smöret.
- Mixa och smaksätt med limesaft samt lite försiktigt med salt.
MISOSMÖR
- Skiva lök och vitlök. Stek med olivoljan i en stekpanna tills den har karamelliserats.
- Tillsätt miso, honung och vinäger och låt det koka in i löken.
- Mixa lökmassan slät, salta och låt svalna.
- Rör ner smöret.
- Lägg upp i skål och ställ in i kylen. Eller rulla in smöret i smörpapper och låt stå i kylen tills du använder det.
- Rör smöret fluffigt vid servering.