Go Back

Grillsmör

Servings: 1 rulle

Ingredienser

GRILLAT VITLÖKSSMÖR

  • 300 g smör
  • 2-3 mindre bitar bra träkol
  • ¾ dl neutral rapsolja
  • 1 skalad vitlöksklyfta eller 1 klyfta black garlic om du har hemma
  • 1 paket bläckfiskbläck 4 g, finns i fisk- och delikatessbutiker
  • 2 msk citronsaft
  • ¾ tsk salt

RAMSLÖK-SPENATSMÖR

  • 1 dl neutral rapsolja
  • 50 g ramslök
  • 50 g spenat
  • 300 g rumstempererat smör
  • ¾ tsk salt

AVOKADOSMÖR MED INGEFÄRA OCH GRÖN CHILI

  • 3 mogna avokador
  • 5 cm skalad ingefära
  • 1 grön chili
  • 300 g rumstempererat smör
  • 1 lime
  • 1 tsk salt

MISOSMÖR

  • 2 skalade silverlökar
  • 1 skalad vitlöksklyfta
  • ½ dl olivolja
  • 3-4 msk misopasta
  • 1 msk honung
  • 4 msk risvinäger
  • 1 tsk salt
  • 300 g rumstempererat smör

Instruktioner

GRILLAT VITLÖKSSMÖR

  • Smält smöret i en hög kastrull.
  • Bränn av kolen med gasolbrännare tills den är helt vit och glödande. Lägg kolen i smöret och sätt genast på ett lock, låt stå tills det slutar ryka, bubbla och pysa. Sila av kolen.
  • Ordna ett isbad i en bunke med vatten och häll upp smör och rapsolja i en annan bunke som du sätter ner i isbadet.
  • Vispa tills smöret blir fluffigt och mjukt. Smaksätt med riven vitlök, bläckfiskbläck samt citron och salt.
  • Rulla in smöret i smörpapper och förvara i kyl eller i frysen.

RAMSLÖK-SPENATSMÖR

  • Hetta upp rapsoljan till 60 grader i en kastrull.
  • Lägg ramslök och spenat i en mixerkanna och häll över den varma oljan. Mixa till en illgrön olja, låt svalna.
  • Blanda smöret med oljan och smaksätt med salt.

AVOKADOSMÖR MED INGEFÄRA OCH GRÖN CHILI

  • Dela och kärna ur avokadorna, skeda upp köttet och lägg i en mixerbehållare.
  • Skiva ingefäran tunt, skiva chilin och lägg i behållaren. Tillsätt smöret.
  • Mixa och smaksätt med limesaft samt lite försiktigt med salt.

MISOSMÖR

  • Skiva lök och vitlök. Stek med olivoljan i en stekpanna tills den har karamelliserats.
  • Tillsätt miso, honung och vinäger och låt det koka in i löken.
  • Mixa lökmassan slät, salta och låt svalna.
  • Rör ner smöret.
  • Lägg upp i skål och ställ in i kylen. Eller rulla in smöret i smörpapper och låt stå i kylen tills du använder det.
  • Rör smöret fluffigt vid servering.