Gravad strömming med rostad vitpeppar och vitlök
Ingredienser
- 1 kg dragen strömmingsfilé skinnet borttaget
- 1,25 liter vatten
- 1,75 dl ättika 12 %
- 1,5 msk salt
- 10 rostade vitlöksklyftor
- 2,5 dl majonnäs
- 2 dl vispad creme fraiche
- Rostad och mortlad vitpeppar efter smak ca 2 tsk
- Rivet skal och juice från 0,5 citron
- 0,5 dl finhackad persilja
- Salt till smaksättning
Instruktioner
- Blanda ättikslagen och blanda ner sillen, rör om och låt stå täckt i kylen 1 dygn.
- Sätt ugnen på 200 grader och packa in vitlöken i lite aluminiumfolie och låt rosta i cirka 15-20 minuter, eller skala vitlöksklyftorna och rosta dem gyllenbruna med lite rapsolja i en stekpanna tills de mjuknar.
- Mosa den rostade vitlöken med en sked eller en matkniv.
- Rosta hela vitpepparkorn i en torr stekpanna tills pepparn ”knäpper” och doftar gott.
- Blanda majonnäs med crème fraiche och smaksätt med vitpeppar, vitlök och citron.
- Häll av sillen i ett durkslag, låt den sen mellanlanda på lite hushållspapper.
- Skär sillen i bitar på snedden och vänd ner den i såsen, tillsätt hackad persilja och avsluta med att smaka upp sillen med lite salt.
- Låt stå och dra i kylen minst 1 dygn före servering.