Kryddig marockansk fiskgryta
Ingredienser
- 450 g havskattfilé
- 300 g oskalade räkor
- 2 st bananschalottenlök
- 1 vitlöksklyfta
- Olivolja och smör till stekning
- 0,75 msk malen kanel
- 2 msk hel spiskummin
- 1 tsk krossade kardemummakärnor
- 1-2 krm cayennepeppar
- 0,75 dl gula russin
- 1 gul paprika
- 1 röd paprika
- 0,5 dl vatten
- 2 burkar hela tomater
- 0,5 tsk salt
- Gott surdegsbröd, finskuren vårlök, lime och färsk koriander till servering
Instruktioner
- Skala räkorna, skala lök och hacka lök och vitlök.
- Kärna ur paprika och skär i grova tärningar.
- Fräs på lök och vitlök i rejält med olivolja tills löken blivit lite lätt brynt. Tillsätt 1 msk smör, kryddorna och salt. Låt fräsa 2-3 minuter så att kryddorna släpper sina aromer.
- Lägg i russin och paprika. Fräs ett par minuter till och slå på 0,5 dl vatten samt tomaterna (mosa dem med en gaffel).
- Låt grytan koka upp och sjuda i 5-6 minuter. Skär under tiden fisken i grova kuber och lägg ner i grytan. Låt det hela koka ihop ett par minuter tills fisken känns klar och blivit fast i konsistensen.
Servering
- Riv några bitar bröd i varje tallrik och lägg på räkor, skeda över fiskgrytan och toppa med vårlök, pressad lime och korianderblad.