Risotto med kylrens
Ingredienser
- 2 dl risottoris, helst av Carnaroli typ
- 1 schalottenlök
- 1 krossad vitlöksklyfta
- 2 dl torrt vitt vin
- 8 dl kycklingbuljong
- 3 msk smör
- 1 stjälk selleri
- 1 bit zucchini, ca 4 cm
- 3-4 st sparris eller vad som finns i kylen
- 1 dl riven parmesan
- salt och svartpeppar
Instruktioner
- Skala och hacka lök och vitlök, fräs i olivolja och lite smör i en kastrull.
- Tillsätt riset och låt det fräsa med en stund. Slå på vinet och låt det koka in i riset tills det nästan är torrt. Späd sedan risotton med varm buljong, hela tiden och rör runt. All vätska ska koka in i riset successivt.
- Snitta ner grönsakerna och tillsätt dem när det är 2-3 minuter kvar av totala koktiden på ungefär 18 minuter.
- Avsluta risotton med smör och riven parmesan. Låt inte risotton koka efter att ost och smör har tillsatts utan låt den bara vila 2 minuter innan servering. Salta och peppra.
- Risotton ska vara krämig och lös, om inte ta i lite mer buljong. Den ska helst ”rinna ”ut på tallriken vid servering.
- Servera direkt! Detta momentet är absolut nödvändigt eftersom det inte finns något tristare än en stabbig ljummen risotto.