Servera till lite chark eller bara som den är med en god sallad.

Tortilla som i Baskien
Ingredienser
- 1 kg skalad potatis
- 2 gula lökar
- 10 ägg
- 2-2,5 dl matolja
- 1 dl olivolja
- 1 tsk salt
- svartpeppar ur kvarn
Instruktioner
- Skala och skiva ner löken.
- Skiva potatis i 0,5 cm tjocka skivor, skär över den en gång till lite grovt med kniv.
- Hetta upp matoljan i en stor stekpanna. Lägg i potatis och lök och sautera dem i 10–15 minuter så det blir riktigt mjukt. Salta och peppra.
- Knäck äggen i en skål, häll i potatis och lök och rör runt med en gaffel. Smaksätt med salt.
- Häll ner blandningen i en het stekpanna med olivolja och stek i 6-8 minuter på svag medelvärme. Tricket är att den inte ska få så mycket färg – man vill ha den lite ”blek”. Smeten ska sätta sig ute i kanten men fortfarande vara lite lös och krämig i mitten.
- Täck tortillan med ett grytlock och vänd pannan upp och ner så att tortillan hamnar på locket.
- Låt den sedan glida ner i stekpannan igen med den blonda stekta sidan uppåt. Stek den andra sidan försiktigt i ett par minuter till den ska bara sätta sig och vara krämig i mitten.
- Stjälp upp den på ett fint fat och servera ljummen. Tips: den smakar bäst efter 10-15 minuter när den är svalnat lite.