Jag träffade min man under en period när jag var rund och god om kinderna som en sprickfärdig ballong. Det berodde på att jag åt så mycket restaurangmos. Mosets upphovsman är en känd fransk kock vars namn är Joël Robuchon och hans mos var något som vispades varje dag när jag arbetade på Kattegatt restaurang och logi i Torekov. Ett kärt gammalt recept…
Senapsstekt strömming med restaurangmos
Ingredienser
- 12 strömmingsfiléer (ca 500 g)
- 3 msk grov söt skånsk senap
- 0,5 dl hackad dill
- salt, vit- eller svartpeppar ur kvarn
- smör och olja
- rågmjöl till panering
Restaurangmos
- 500 g skalad potatis av en mjölig sort
- 150 g rumstempererat smör
- 1 dl vispgrädde
- salt, vit- eller svartpeppar ur kvarn
Konjakslingon
- 225 g lingon, färska eller frysta
- 1,5 dl strösocker
- 0,5 dl konjak
Instruktioner
- Blanda lingonen med socker och konjak. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 1–2 dygn tills sockret har smält. Smaksätt med mer socker eller konjak om det behövs.
- Koka potatisen i lättsaltat vatten. Pressa den med potatispress och rör ut den med rumstempererat smör. Tillsätt grädde och smaksätt med salt och peppar.
- Klipp av fenorna på strömmingarna. Lägg dem med köttsidan upp, bre på senap, strö över dill, salta och peppra och vik ihop. Vänd dem i grovt rågmjöl uthällt på en tallrik och stek i smör och olja i 4–5 minuter på varje sida så att de blir gyllene och knapriga.
- Servera direkt med potatismos och konjakslingon.
Anteckning
Rör inte för mycket i lingonen utan låt sockret sakta smälta. Det bästa är att blanda allt kvällen före, lägga plastfolie över skålen och låta den stå på köksbänken. För dig som lätt glömmer bort att du ska förbereda lingonen – precis som jag brukar göra – går det också att värma dem försiktigt i en kastrull så att de förblir så hela som möjligt. Och har du inga färska eller frysta lingon kan du smaksätta rårörda lingon på burk med lite konjak och rivet citronskal.