Foto: Lennart Weibull
Rökt makrill med chilikryddad tomatsås
Ingredienser
- 4 rökta makrillfiléer
- 4 ägg
- 1 knippe rädisor
- 1 knippe knippe vattenkrasse
- bladen från 2 grönsalladshuvuden
- 3 stora kvisttomater
- 1 msk tomatpuré
- 2 msk olivolja
- 1 msk honung
- 1 msk rödvinsvinäger
- 1 task sambal oelek
- salt
Instruktioner
- Värm ugnen till 100 grader och värm fisken i lite folie (jag föredrar den lite ljummen).
- Lägg äggen i kallt vatten, koka upp och låt koka i 5–6 minuter. Skala och hacka dem grovt.
- Riv tomaterna till såsen på den grova sidan av rivjärnet och lägg det rivna i en kastrull. Blanda i övriga ingredienser. Smaksätt med lite salt. Koka upp tomatsåsen, smaka av och ställ åt sidan.
- Skiva rädisorna tunt, gärna med mandolin. Plocka bort den grövsta stjälken från vattenkrassen.
- Riv ner makrillen i grova bitar i en salladsskål. Lägg i hackat ägg, sallad, rädisor och vattenkrasse. Tillsätt några matskedar tomatsås och blanda runt försiktigt.
- Fördela salladen på tallrikar och ringla lite tomatsås runtom.