Ostpuffar med rabarberkompott
Ingredienser
- 1 pkt färdigkavlad smördeg ca 250 g
- 150 g smakrik hårdost t.ex. Kaltbach eller Comté
- 1 uppvispat ägg till pensling
- 2 mask vallmofrö
Rabarberkompott
- 1 dl socker
- 3 msk vatten
- 3-4 rabarberstjälkar skuren i centimetertjocka skivor
- 1 msk finhackad färsk ingefära
- 0,5 msk citronsaft till smaksättning
- 1 dl färska eller frysta hallon
- Rostade pumpafrön till servering
Instruktioner
- Sätt ugnen på 230°.
Rabarberkompott
- Smält socker och vatten i en kastrull och låt koka upp tills det blir en ljus karamell. Tillsätt då rabarber och ingefära.
- Rör om och låt koka upp under lock tills rabarbern mjuknar. Ta av locket och tillsätt hallon och en tuss citronsaft. Låt koka ihop till en kompott i ca 10 minuter på medelvärme. Häll upp i burk och låt svalna i kyl.
Ostpuffar
- Vik ihop smördegen 4 slag till en lång rektangel. Pensla ytan med ägg och dela smördegen i ca 6-8 bitar i små fyrkanter. Lägg upp dem på en bakplåt med smörpapper.
- Skär osten i kuber/bitar och tryck ner i mitten av varje smördegsbit.
- Strö lite vallmofrö över och sätt in i ugn och baka av i ca 10-12 minuter tills degen puffat upp runt osten och fått fin färg.
- Ta ut och lägg upp dem varma på ett fat. Toppa med en sked kompott och lite rostade pumpafrö. Servera direkt och ät dem varma.