Stroganoff förtjänar en plats i finrummet och funkar minst lika bra på fredagen som på tisdagen.
Men vad ska man då dricka till?
Vinskribenten, författaren och champagnekännaren Fredrik Schelin har hjälpt mig välja ut tre passande drycker till Stroganoffen.
Charles Heidsieck
Nr 77522 – Pris 500 kr
Flaska 750 ml (12 %)
Nyanserad, mycket frisk, något utvecklad smak med inslag av gula äpplen, rostat bröd, fransk nougat, päron och citrus.
Côtes-du-Rhône
Nr 2011 – Pris 137 kr
Flaska 750 ml (15 %)
Kryddig smak med inslag av fat, björnbär, lagerblad, örter, skogshallon, nougat och lakrits.
Org de Rac
Nr 2073 – Pris 101 kr
Flaska 750 ml (14,5 %)
Mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, choklad, viol, plommon, kaffe och vanilj.
Krämig Stroganoff med saltgurka
Ingredienser
STROGANOFF
- 800 g magert oxkött t ex lövbiff, innanlår, rygg eller filé
- 2 skalade gula lökar
- 2 skalade vitlöksklyftor
- 0,5 msk salt
- 3 msk tomatpuré
- 0,5 msk paprikapulver
- 2 dl vitt vin
- 3 dl valfri buljong
- 3 dl vispgrädde
- 2 msk dijonsenap
- 1 knippe persilja
- smör, olja, salt och nymalen svartpeppar
SALTGURKA
- 2 gurkor (ca 300 g)
- 1,5 tsk salt
- 2 tsk ättika (12 %)
Instruktioner
STROGANOFF
- Låt köttet ligga i frysen 20–30 minuter, strimla det sen så fint du kan (lättare när köttet är lite fryst).
- Skär löken i klyftor och krossa vitlöken.
- Hetta upp en vid stekpanna som kan rymma hela stroganoffen.
- Bryn köttet i smör och olja, salta och peppra. Ha i lök och vitlök, fortsätt att bryna några minuter till.
- Tillsätt tomatpuré och paprikapulver. Låt tomatpurén rosta av sig lite – det betyder att den stickiga syran försvinner och kvar får man tomatsmaken.
- Häll på vinet och låt det koka upp, tillsätt därefter buljong, grädde och senap.
- Låt allt koka ihop och bli krämigt, det tar 15–20 minuter. Kolla värmen på plattan, det ska ju inte koka torrt. Salta. Hacka persiljan, bladen och stjälkarna för sig. Strö persiljebladen över stroganoffen. Spara stjälkarna till saltgurkan nedan.
SALTGURKA
- Skala gurkan och skär den i stavar.
- Lägg den på en tallrik och strö över salt och ättika. Låt stå i rumstemperatur så länge du har tid.
- Blanda de hackade persiljestjälkarna (se stroganoffen) med gurkan.