Curry, spiskummin och kanel är jättegoda kryddor till lamm. Låt allt få koka länge tills tomatsåsen är härligt djupröd i färgen. Om du vill kan du se hela receptet som ett slags rårecept. Ta då bort alla kryddor i receptet och tänk till lite över vad du själv gillar. Kanske hittar du en alldeles strålande kryddkombination!
Indisk lammgryta med chorizo
Ingredienser
- 800 g urbenad lammbog
- 2 morötter
- 2 palsternackor
- 1 hel vitlök
- 2 msk tomatpuré
- 1 knippe timjan
- 2 tsk salt
- 5 dl vatten
- 2 burkar hela tomater à 400 g
- 3 schalottenlökar
- 200 g varmrökt sidfläsk
- 5 små chorizokorvar
- saften från 0,5 citron
- vit- eller svartpeppar ur kvarn
Kryddblandning
- 1 msk curry
- 0,5 msk spiskummin
- 0,5 msk kanel
Instruktioner
- Skär köttet i 5×5 cm stora grytbitar.
- Skala morötter och palsternackor och dela dem i stora bitar. Dela vitlöken på mitten.
- Bryn lammbitarna i olja i en rymlig gryta tillsammans med tomatpuré, vitlök, timjan, salt och kryddblandning. Tillsätt vatten och hela tomater med spad och låt allt koka upp. Skumma bort det som lägger sig på ytan.
- Skala och skiva schalottenlökarna och lägg i rotfrukter, sidfläsk och schalottenlök. Låt köttet sjuda i 1–1 ½ timme tills det blir mjukt och mört.
- Skär chorizon i grova skivor och tillsätt den, låt grytan få ett uppkok och smaksätt med peppar och pressad citron.
- Servera med tacobröd och en klick rysk yoghurt.