Att göra egen yoghurt är fräckt – en kul grej. Yoghurt är annars en mejerivara som vi tar alldeles för mycket för givet. Tänk att den kan bli så här sammetslen och mjuk. Smaksätt den gärna med kardemumma.
Foto: Charlie Drevstam
”Himmagjord” yoghurt med bär
Ingredienser
- 2 liter ekologisk lantmjölk 3,5–4,5 % fett
- 1 dl vispgrädde
- 2,5 dl yoghurt naturell
- färska bär eller frukt till servering
Instruktioner
- Värm mjölken och grädden till 95 grader (strax under kokpunkten). Använd en termometer för att mäta temperaturen. Häll över gräddmjölken i en stor keramikskål eller bunke och låt svalna till strax under 40 grader.
- Värm ugnen till lägsta möjliga, 45–50 grader.
- Rör ner yoghurten i gräddmjölken och täck bunken med lock eller två lager plastfolie. Ställ in i ugnen och låt stå i 5–6 timmar eller över natten.
- Rör yoghurten slät och häll upp den i en kall bunke. Ställ den i kylen för att kallna. Den håller sig i 4–5 dagar i kylen.
- Servera med bär eller din favoritfrukt.