Det här är en rätt som faller de flesta på läppen. Ta hand om köttet väl och ha inte för bråttom, oxfilén är för fin för att ha en stressad kock över sig.
Helstekt oxfilé med bakade tomater och béarnaisesås
Ingredienser
- 800 g hel oxfilé
- smör och olivolja till stekning
- 20 små körsbärstomater på kvist
- 1 krossad vitlöksklyfta med skal och allt
- 0,5 msk farinsocker
- salt vit- eller svartpeppar ur kvarn
- Bearnaisesås
Bearnaisesås
- 1 schalottenlök
- 1 knippe persilja ca 30 g
- 1 knippe dragon ca 30 g
- 2 msk smör till stekning
- 5 msk vitvinsvinäger
- 0,5 dl vatten
- 200 g smör
- 3 äggulor
- salt och svartpeppar ur kvarn
Instruktioner
- Värm ugnen till 225°.
- Lägg tomaterna och vitlöksklyftan i en ugnsform och strö sockret över. Salta och peppra. Ugnsbaka tomaterna i 10–15 minuter. Ta ut dem och sänk ugnsvärmen till 110°.
- Bryn oxfilén i smör och olja, salta och peppra och stek den i 3–5 minuter på varje sida. Lägg den på ett ugnsgaller, stick in en stektermometer och stek färdigt filén i ugnen tills innertemperaturen är 54° för ett fint rosa kött. Låt köttet vila i ett par minuter före servering.
Bearnaisesås
- Skala och hacka löken. Plocka bladen på örterna och lägg i en skål. Spara stjälkarna.
- Hetta upp 2 msk smör i en kastrull och låt lök och dragon- och persiljestjälkar »svettas« en stund. Häll på vinäger och vatten och koka ihop tills 3–4 msk återstår. Sila av i en rostfri bunke.
- Värm en kastrull med vatten till ett vattenbad.
- Smält 200 g smör i en annan kastrull.
- Placera bunken med den reducerade löken över vattenbadet i kastrullen och vispa ner äggulorna. Vispa tills de är vita, pösiga och luftiga.
- Tillsätt det smälta smöret i en tunn stråle under ständig vispning tills såsen tjocknar.
- Hacka örtbladen och smaksätt såsen med dem och salt och peppar.
- Servera köttet skuret i skivor med bakade tomater och béarnaisesås.