Foto: Lennart Weibull
Helgrillad kyckling med citron, vitlök och timjan
Ingredienser
- 1 hel majskyckling 1,6–2 kg
- 4-5 msk olivolja
- 1 hel vitlök
- 1 citron
- salt och svartpeppar ur kvarn
Till pensling
- 1 citron
- 1 knippe timjan hackad
- 1,5 msk japansk soja
- några matskedar olivolja
Instruktioner
- Dela kycklingen, skär ut ryggbenet och fläk ut den. Dela vitlöken på mitten över klyftorna och dela även citronen.
- Skär små snitt i låren och gnid in hela kycklingen med olivolja, vitlök och citron. Salta och peppra.
- Grilla kyckling, vitlökshalvor och citron på indirekt värme i 40–45 minuter. Vänd kycklingen då och då.
- Pressa ner citronsaften i en skål och tillsätt timjan, soja och olivolja. Pensla kycklingen med blandningen i slutet av grillningen. Avsluta med skinnsidan nedåt så att skinnet blir så frasigt som möjligt.
- Pressa den grillade citronen över kycklingen vid servering och ät gärna även de grillade vitlöksklyftorna till!