Ett klassisk danskt smörrebröd med friterad rödspätta och remouladsås.
Friterad rödspätta med remouladsås
Ingredienser
- 8 rödspättafileèr ca 600 g
- Neutral rapsolja till stekning/fritering
Dopp 1
- 2 dl vetemjöl
- 1 msk maizena
- 2 tsk bakpulver
- salt och svartpeppar
Dopp 2
- 2 dl filmjölk
- 1 ägg
Dopp 3
- Pankoströbröd
Remouladsås
- 2,5 dl hackad pickles
- 1 äpple skuret i tärningar
- 2 dl majonnäs
- 2,5 msk smetana
- 1,5 msk rostad curry
- Salt och peppar
Upplägg
- 4 skivor ljust surdegsbröd
- Skivad rödlök
- Klippt krasse
- Några stänk vinäger till smaksättning
Instruktioner
- Blanda majonnäs och smetana i en skål. Vänd ner hackad pickles och äpple.
- Smaksätt med rostad curry salt och peppar.
- Sätt iordning alla delar till paneringen.
- Börja panera fisken med mjölet, sen äggblandningen och sist i pankobrödet så det täcker fisken ordentligt.
- Hetta upp rikligt med olja i stekpanna och stek spättan gyllenbrun och frasig ett par minuter på varje sida.
- Klicka på remoulade på varje smörgås och klipp lite krasse över. Lägg på nystekt spätta och garnera med skivad rödlök, mer krasse och stänk till sist över några droppar god vinäger.
Eller… (om du har fritös)
- Eller sätt fritösen på 160 grader, salta och peppra fiskfiléerna, doppa dem i smeten och fritera dem sedan i het olja i 3–4 minuter på varje sida tills de kryllar sig och blir gyllenbruna. Lägg upp de friterade filéerna på rågbrödet och lägg en sked remouladesås på toppen.
Anteckning
Doppa även lite kruspersilja i smeten och fritera den snabbt och garnera smörrebrödet med.