Bolognese
Ingredienser
- 700 g nötfärs eller mager blandfärs
- 150 g kycklinglever skuren i grova tärningar
- 150 g varmrökt sidfläsk skuret i tärningar
- 4 msk olivolja
- 2 burkar hela tomater San Marzano
- 1 gul lök
- 2 krossade vitlöksklyftor
- 3 stjälkar bladselleri
- 2 kvistar färsk rosmarin
- 0,5 dl tomatpuré
- 3 dl vitt vin
- 2 dl fet mjölk 3%
- 1 tsk salt och svartpeppar ur kvarn
- 400 g pappardelle
- Riven parmesan till servering
Instruktioner
- Skala lök och vitlök. Hacka lök och sellerin. Krossa vitlöksklyftorna.
- Bryn färsen, kycklinglever och sidfläsk i olivolja i en gryta.
- Tillsätt alla övriga ingredienser förutom mjölken och låt sjuda på låg värme i 45–60 minuter.
- Tillsätt mjölken och låt såsen koka ihop så den är tjock och krämig. Smaka av med salt och peppar.
- Koka pastan al dente i saltat vatten. Lägg över pastan i såsen och rör runt. Stötta med lite av pastavattnet och riven parmesan så det blir extra krämigt.
- Lägg upp i tallrikar och toppa med extra parmesan och ett varv med pepparkvarnen.